Malva Gård
Välkommen till oss på Malva Gård!

Kontakt: Björn – Phone +46(0)70-7645863. Email: kontakt@malvagard.se

Gårdsbutik

Certifierad odling och tillverkning

Gårdsbutikens öppettider:

 

Vi har nu öppnat vår gårdsbutik för säsongen. 

Fredag-Söndag 10-16

Bärdrycker, marmelader, must, presenter, honung och säsongens frukt och bär mm. 

 

 

Välkommen!

 

Vår grej är att vi odlar, tillverkar och säljer i en enda kedja. Våra odlingar och tillverkning är ekologiska och därmed KRAV-certifierade. Vi odlar framförallt äpplen, men har även blåbär, hallon, havtorn, svartvinbär med mera, så som krusbär, körsbär och björnbär. Lite på marginalen har vi även päron och plommon under säsong.

Från 2015 har vi satt närmare 3500 nya träd. Framförallt i en sk spaljeodling med äpple, men vi har även en hel del traditionella kronträd. Vi har i dagsläget cirka 100 olika sorters äpplen. Men vi håller också på att ta fram nya träd, som vi ympar fram. I dagsläget har vi cirka 500 kronträd som är färdiga att sättas ut. Man får räkna med att det tar cirka 5 år innan de nya träden kommer att ge några större fruktmängder.

Vi tillverkar musten i eget musteri på gården. Frukten tas in, krossas, läggs över i en hydropress. Därefter över i rostfria tankar. Efter ett dygn pumpas musten över till vår pastör och vi tappar på flaskor och Bag-In-Box. Hållbarheten för BiB-förpackningarna är 18 månader för oöppnad. Har du öppnat den så håller den 1 månad om den förvaras i kyl.

 Äppelmust

Vi tillverkar  sortren äppelmust (singlemust) och must från blandade äpplen (blended) som vi tappar på Bag-In-Box, 3l. Pris: 140 kr/3 liter.

Vi tappar också sorten must och blandningar på 25 cl flaskor.

Vi gör också olika kombinationer av mustprovningar, bestående av fyra olika sortrena 25 cl mustflaskor i trälåda (presentförpackning) och en kort beskrivning av sorternas historia och karaktär.

Pris: 125 kr

 

Fyra singelmust i trälåda

Malva Gård vann Must-SM 2020

Charlotte Parsland och Björn Idlinge på Malva Gård, Vemboö Urshult, har vunnit Must-SM.

Årets upplaga av Must-SM avgjordes fredagen den 20 november.

Malva Gård vann med sin sortrena ofiltrerade äppelmust: Holsteiner Cox, i konkurrens med 27 andra musterier. Totalt 56 olika tävlingsbidrag hade lämnats in och bedömdes av en välrenommerad jury.

Malva Gård var med även i 2019 års tävling. Då blev det bronsmedalj med sorten Aroma.

 

-Det känns bra att kunna sätta Urshult, Vemboö och Malva Gård på kartan när det gäller fruktodling och förädling säger Charlotte Parsland. Segern visar att vi nu kan mäta oss med de bästa musterierna i Sverige.

Vi vill samtidigt passa på att tacka familjen, vänner, grannar m fl som stöttat oss på olika sätt. Framförallt vill vi rikta ett varmt tack till familjen Håkansson för att ni gjort det möjligt. Våra tankar går särskilt till Erik, som vi vet skulle gillat det vi åstadkommit. TACK!

 

Läs mer om Must-SM, Svenska musterier och Malva Gård här

Marmelader

I dagsläget gör vi cirka 20 olika sorters marmelader från egna frukt- och bärodlingar. Marmeladerna säljs i 100g-burkar.

Pris: 45 kr/st eller 3 för 120 kr.

Bärdrycker

Äppelmust-trädet

Vi blandar äppelmust och bärmust till en dryck som vi kallar Smutti, på 25 cl flaskor. Köper du fyra olika får du ett ”Smutti-pack”.

Pris: 35 kr/ 130 kr för fyra i presentförpackning.

Vi gör också bärdrycker av bärmust som är lättsötade, blandade med vatten och drickfärdiga. Dessutom mustar vi aroniabär och säljer som en osötad (och mycket hälsosam) bärdryck

Presentförpackningar

Stora presentpåsen

Vi har ett relativt stort urval av presentförpackningar bestående av must, bärdrycker, godis, vinäger, marmelader mm. Dessa kan också kombineras i samband med en beställning.

Övrigt

Frukt och bär under säsong, glögg, honung, vinäger, fruktgodis, fröknäcke, chutney, äppelmos. Vi gillar både att odla och att ta fram nya produkter som tar fram det bästa ur råvarorna och ger våra kunder en smakupplevelse!