Gårdsbutik

Certifierad odling och tillverkning

Gårdsbutikens öppettider:

 

Vi har stängt vår gårdsbutik för säsongen.

Lördag 15 maj kl 10.00.

 

 

Äppelmust, marmelader, presenter, honung mm. 

 

Välkommen!

 

Vår grej är att vi odlar, tillverkar och säljer i en enda kedja. Våra odlingar och tillverkning är KRAV-certifierade. Vi odlar framförallt äpplen, men har även blåbär, hallon, havtorn, svartvinbär. Något lite krusbär, körsbär och björnbär. Lite på marginalen även päron och plommon under säsong.

Från 2015 har vi satt närmare 3500 nya träd. Framförallt i en sk spaljeodling med äpple, men även traditionella kronträd. Vi har i dagsläget cirka 100 olika sorters äpplen. Vi håller på att ta fram nya träd, som vi ympat på sk grundstammar. I dagsläget har vi cirka 500 kronträd som är färdiga att sättas ut. Man får räkna med att det tar cirka 5 år innan de nya träden kommer att ge några större fruktmängder.

Vi tillverkar musten i eget musteri på gården. Frukten tas in, krossas, läggs över i en hydropress. Därefter över i rostfria tankar. Efter ett dygn pumpas musten över till vår blixtpastör och vi tappar på flaskor och Bag-In-Box. Hållbarheten för BiB-förpackningarna är 18 månader för oöppnad. Har du öppnat den så håller den 1 månad om den förvaras i kyl.

 Äppelmust

Äppelmust BiBVi tillverkar  sort-ren äppelmust (singlemust) och must från blandade äpplen (blended must) som vi tappar på Bag-In-Box, 3l. Pris: 130 kr/3 liter.

Vi tappar också sort-ren must och blandningar på 25 cl flaskor.

Vi gör också olika kombinationer av mustprovningar, bestående av fyra olika sort-rena 25 cl mustflaskor i trälåda (presentförpackning).

Pris: 120 kr

Mustprovning

Fyra singelmust i trälåda

Malva Gård vann Must-SM 2020

Charlotte Parsland och Björn Idlinge på Malva Gård, Vemboö Urshult, har vunnit Must-SM.

Årets upplaga av Must-SM avgjordes fredagen den 20 november.

Malva Gård vann med sin sortrena ofiltrerade äppelmust: Holsteiner Cox, i konkurrens med 27 andra musterier. Totalt 56 olika tävlingsbidrag hade lämnats in och bedömdes av en välrenommerad jury.

Malva Gård var med även i 2019 års tävling. Då blev det bronsmedalj med sorten Aroma.

 

-Det känns bra att kunna sätta Urshult, Vemboö och Malva Gård på kartan när det gäller fruktodling och förädling säger Charlotte Parsland. Segern visar att vi nu kan mäta oss med de bästa musterierna i Sverige.

Vi vill samtidigt passa på att tacka familjen, vänner, grannar m fl som stöttat oss på olika sätt. Framförallt vill vi rikta ett varmt tack till familjen Håkansson för att ni gjort det möjligt. Våra tankar går särskilt till Erik, som vi vet skulle gillat det vi åstadkommit. TACK!

 

Läs mer om Must-SM, Svenska musterier och Malva Gård här

Marmelader

MarmeladerI dagsläget gör vi cirka 20 olika sorters marmelader från egna frukt- och bärodlingar. Marmeladerna säljs i 100g-burkar.

Pris: 40 kr/st eller 3 för 100 kr.

Bärdrycker

Drycker Äppelmust-trädet

Vi blandar äppelmust och bärmust till en dryck som vi kallar Smutti, på 25 cl flaskor. Köper du fyra olika får du ett ”Smutti-pack”.

Pris: 35 kr/ 130 kr för fyra i presentförpackning.

Presentförpackningar

Presentförpackning Stora presentpåsen

Vi har ett relativt stort urval av presentförpackningar bestående av must, bärdrycker, godis, vinäger, marmelader mm. Dessa kan också kombineras i samband med en beställning.

Övrigt

Frukt och bär under säsong, glögg, honung, vinäger, fruktgodis, fröknäcke, chutney, äppelmos.